Deducerea TVA în timpul falimentului: Legislația nu trebuie se schimbe după decizia CJUE, practica ANAF este problema

Deducerea TVA în timpul falimentului: Legislația nu trebuie să se schimbe după decizia CJUE, practica ANAF este problema

Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că dreptul de deducere a TVA-ului se păstrează chiar și în situația în care o firmă intră în procedura falimentului. Astfel, conform specialiștilor, necesitatea modificării legislației fiscale iese complet din discuție, pentru că regulile oricum nu susțineau practica inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Pentru experții în fiscalitate de la BirișGoran, hotărârea Curții sancționează un anumit tip de abordare al organelor de inspecție fiscală, în condițiile în care nicio prevedere din Codul fiscal (sau din normele metodologice pentru aplicarea Deducerea TVA în timpul falimentului: Legislația nu trebuie să se schimbe după decizia CJUE, practica ANAF este problema

acestuia) nu impune ca la deschiderea procedurii falimentului să se efectueze ajustarea TVA la achizițiile efectuate în perioada anterioară, indiferent că vorbim de vechiul sau noul Cod fiscal (decizia de impunere fusese emisă în anul 2015, când încă era aplicabil vechiul Cod fiscal). Niciuna dintre prevederile aplicabile acestui caz nu necesită clarificări, cu atât mai puțin din partea CJUE. (…)

Mai mult, opinia noastră este că, în acest caz, instanța națională avea la dispoziție tot ce era necesar pentru a dezlega cazul. Prin urmare, nu e necesară nicio modificare în legislația națională în urma acestei hotărâri. Constatările organelor fiscale în acest caz sunt în mod evident contrare Directivei TVA și jurisprudenței constante a CJUE cu privire la dreptul de deducere al TVA, reprezentând doar un exemplu de «așa nu» cu privire la activitatea organelor de inspecție fiscală din România, și nu în ceea ce privește legislația care le guvernează activitatea”, a explicat, într-o opinie remisă azi redacției noastre, Sorin Biban, Senior Tax Manager la BirișGoran.

Asta înseamnă că orice companie aflată într-o situație de acest gen poate contesta cu succes în instanță deciziile de impunere emise de către ANAF, dacă se refuză deducerea TVA pe motiv că societatea a intrat în procedura falimentului.

În litigiul aflat în discuție, Fiscul considera că intrarea în faliment duce automat la pierderea dreptului de deducere a TVA-ului, însă judecătorii CJUE au apreciat că intrarea în faliment nu afectează caracterul economic al operațiunilor făcute în cadrul firmei care se află în procedura respectivă. Cu alte cuvinte, se consideră că o firmă intrată în faliment își continuă activitățile și este în continuare în concurență cu alte persoane impozabile care fac prestații similare. Din acest motiv, prestațiile în cauză trebuie tratate identic în scopuri de TVA.

Interesant este că, deși specialistul de la BirișGoran spune că judecătorii de la noi aveau toate datele necesare pentru a tranșa litigiul în favoarea companiei, instanțele naționale au avut opinii contrare. Dacă în primă instanță s-a dat dreptate firmei, la recurs s-a dat dreptate celor de la ANAF și așa s-a ajuns la sesizarea CJUE.

Așadar, o firmă intrată în faliment continuă să aibă activitate economică și trebuie tratată, din punct de vedere al regulilor privind TVA-ul, la fel ca o firmă care nu-i în faliment. Aceasta este concluzia ce trebuie reținută în urma deciziei CJUE.

Share on LinkedIn
Related Posts