Jocurile de noroc, taxate mai drastic atât la jucători, cât şi la operatorii care le organizează

Jocurile de noroc, taxate mai drastic atât la jucători, cât şi la operatorii care le organizează

Jocurile de noroc, taxate mai drastic atât la jucători, cât şi la operatorii care le organizează

 

Taxarea jocurilor de noroc a crescut semnificativ în această vară atât din perspectiva operatorilor economici care le organizează, cât şi a jucătorilor care obţin venituri din ele. Pentru companii, a fost introdusă o taxă nouă (de publicitate) şi au crescut taxele existente, iar la jucători, a fost majorat substanţial nivelul de impozitare a câştigurilor din jocuri de noroc, pentru sumele mici de bani retrase fiind vorba de o triplare a impozitelor datorate statului.

Taxarea companiilor: cresc taxele existente şi se introduc unele noi

Prin OG nr. 15/2022, Guvernul a modificat semnificativ OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Noua ordonanţă a introdus noi obligaţii de plată către bugetul de stat şi a majorat taxele de licenţiere, precum şi taxele anuale de exploatare a jocurilor de noroc.

Astfel, OG nr. 15/2022 a instituit, pentru organizatorii jocurilor de noroc, o taxă de promovare a acestor activităţi reprezentând procentul de 5% din valoarea serviciilor de promovare a jocurilor de noroc prin mesaje publicitare amplasate în localităţi şi drumuri publice sau prin intermediul unui serviciu de televiziune.

Noua taxă trebuie achitată la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost semnat contractul de publicitate, fiind datorată inclusiv pentru contractele de publicitate aflate în derulare.

De asemenea, taxele deja aplicabile în industria jocurilor de noroc au fost majorate. Astfel, noile taxe anuale percepute pentru activităţile din domeniul jocurilor de noroc sunt:

• Pentru jocurile loto: 135.000 euro;
• Pentru pariurile mutuale: 54.000 euro;
• Pentru pariurile în cotă fixă: 100.000 euro;
• Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro;
• Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 115.000 euro;
• Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 17.500 euro;
• Pentru jocurile tip slot-machine: 75.000 euro;
• Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 11.500 euro;
• Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 90.000 euro.

Şi taxele pentru aparatele de jocuri de noroc au fost modificate, noile valori pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine fiind:

• slot-machine clasa A: 4.600 euro;
• aparatele electronice atribuitoare de câştiguri cu risc limitat clasa B: 2.000 euro.

Valorile stabilite în euro se calculează la cursul BNR valabil la data de 1 octombrie 2021, respectiv 4,9479 lei/euro.

Impozitare mai dură a jucătorilor pentru câştiguri: pentru cei care retrag sume mici de bani, impozitul s-a triplat

Şi nivelul de impozitare a câştigurile din jocuri de noroc a fost majorat începând din luna august, printr-o altă ordonanţă (OG nr. 16/2022 care a modificat Codul fiscal). Astfel, impozitul datorat de jucători pentru venitul brut primit de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc se calculează ca şi până acum, prin aplicarea unor cote de impozitare în funcţie de valoarea venitului, însă aceste cote au fost majorate substanţial. În cazul sumelor mici de bani, care nu depăşesc 10.000 de lei, impozitul datorat de jucători a crescut de trei ori, fiind în prezent de 3%.

Concret, de la 1 august, impozitul datorat pentru câştigurile din jocuri de noroc se determină prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de jucători:

• Venituri brute de până la 10.000, inclusiv – impozitul va fi de 3%;
• Venituri brute cuprinse între 10.000 şi 66.750 lei, inclusiv – impozitul va fi de 300 lei + 20 % pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei;
• Venituri brute de peste 66.750 lei – impozitul va fi de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

Mai avantajaţi de noul sistem de impozitare sunt doar jucătorii la slot-machines, cei din cluburile de poker, loto sau cei care merg în cazinouri cu prezenţă fizică. Pentru aceştia, s-a păstrat plafonul sub care nu plătesc impozit pe retragerile de bani (existent de câţiva ani) – este vorba despre plafonul neimpozabil de 66.750 de lei. Pentru jucătorii care îl depăşesc, se vor aplica noile cote de taxare menţionate anterior, iar din rezultatul obţinut se va scădea suma de 11.650 de lei.

 

Articol apărut în bursa.ro în 14 septembrie 2022

Share on LinkedIn
Related Posts