Profil Sorin Biban, Senior Tax Manager în cadrul departamentului de taxe

Profil Sorin Biban, Senior Tax Manager în cadrul departamentului de taxe
 1. Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?

Aș căuta să mă prezint așa cum sunt, astfel încât viitorii mei colegi să aibă o imagine cât mai clară despre cine sunt, ce preocupări și ce hobby-uri am. Mi se pare importantă interacțiunea cu colegii și existența unor valori/principii comune, pentru a putea performa.

 1. Dacă ai avea de ales dintre mai mulți absolvenți care aplică pentru un job, ai alege pe cei cu note foarte mari, pe toata perioada studiilor, fără sa fi lucrat undeva până atunci sau pe cei care au lucrat și în alte locuri, chiar dacă notele lor nu sunt extraordinare? De ce?

Notele obținute reflectă (într-o anumită măsură) efortul depus pe perioada studiilor, deci trebuie apreciate. Din perspectiva recrutării însă, consider că notele obținute nu reprezintă un indicator foarte bun cu privire la potențialul candidatului. Cred că esențială este discuția față în față, unde ai ocazia să cunoști candidatul, să vezi cum gândește și dacă are o preocupare pentru domeniul fiscal.

Experiența este relevantă mai ales atunci când este vorba de o poziție de senior.

 1. Care consideri că sunt minusurile cele mai importante cu care ies din facultate absolvenții de studii economice / drept din zilele noastre și ce sfaturi sau recomandări ai avea pentru depășirea lor?

Mai ales în cazul absolvenților de studii economice, am constatat lipsa unei înțelegeri cu privire la utilitatea/aplicabilitatea noțiunilor teoretice dobândite în facultate. Practica efectuată în timpul facultății este menită să facă legătura între teorie și practică, însă e necesar să fie practică făcută “pe bune”, nu doar pentru a bifa niște ore impuse de facultate. De asemenea, este importantă și implicarea facultăților.

Fiscalitatea este un domeniu complex și important pentru economia oricărui stat. Consider însă că nu i se acordă importanța cuvenită, având în vedere că este încă materie de semestru în cadrul facultăților de drept sau cu profil economic. Aceasta în condițiile în care alte state (vezi Olanda) au facultăți dedicate acestui domeniu. Este adevărat că în prezent unele facultăți organizează programe de master dedicate fiscalității, însă mi se pare insuficient.

În ceea ce-i privește pe studenți/absolvenți, cred că ar trebui să se gândească foarte bine ce drum vor sa urmeze din punct de vedere profesional. În orice domeniu ai activa, este important să-ți placă ceea ce faci. Mi se pare dificil să ai rezultate satisfăcătoare atunci când alegi un drum motivat exclusiv de nevoia de a avea un job/venit stabil, fără să te preocupe cu adevărat domeniul respectiv.

 1. Ce lucruri știi acum și crezi că te-ar fi ajutat dacă le-ai fi aflat sau ți le-ar fi spus cineva când abia intrai în această profesie?

Aș putea să spun că atunci când am început să mă ocup de fiscalitate, în 2006, această profesie era abia la începuturi (în 2007 Camera Consultanților Fiscali organiza primul examen de acces la profesie). Imaginea de ansamblu asupra sistemului fiscal și a legislației fiscale am dobândit-o în timp, prin practică. Cred însă că m-ar fi ajutat să am această imagine de ansamblu când abia intram în profesie. În felul acesta, este mult mai ușor să aprofundezi și să interpretezi legislația fiscală și implicit te ajută să arzi mai repede anumite etape în dezvoltarea profesională.

 1. Îți poți aduce aminte despre acel moment în care erai la începuturi și ți s-a încredințat un task nou, pe care nu îl mai îndepliniseși anterior? Cum ai abordat acea situație?

În consultanța fiscală foarte puține dintre solicitările clienților se aseamănă. Acesta e unul din motivele pentru care-mi place fiscalitatea. La începutul carierei mele m-au ajutat foarte mult discuțiile tehnice organizate intern.

 1. Dacă ar fi să identifici un hobby a cărui practicare constantă ajută în activitatea de consultanță, care ar fi acela? Ce te pregătește mai bine pentru a fi consultant?

Sportul practicat cu regularitate (recomand în prima parte a zilei) te ajută să ai o stare de spirit bună și să fii mai eficient. Este important însă să știi când și cât sport să faci.  

 1. Dacă ar fi să definești abilitatea cea mai importantă care te-a ajutat să treci peste momentele grele din carieră, care ar fi aceea?

Omul cât trăiește greșește. Cred despre mine că în general sunt capabil să recunosc că am greșit, atunci când e cazul. Au existat momente în cariera mea în care această capacitate m-a ajutat. 

 1. Unde tragi linie, atunci când e vorba despre caracterul oamenilor cu care lucrezi?

În consultanța fiscală lucrul în echipă e important. Îmi plac oamenii care se implică în ceea ce fac și în care pot avea încredere. 

Sorin s-a alăturat echipei Biriș Goran în 2008, activând în calitate de consultant fiscal și financiar încă din 2004. Fiind un membru cheie al echipei de taxe, Sorin își asumă responsabilitatea primară în numeroase dosare ale clienților, inclusiv în comunicarea cu autoritățile fiscale, dosare care implică contestații fiscale, asistență la fața locului pentru clienți în cadrul inspecțiilor fiscale, precum și diverse verificări referitoare la fiscalitate și conformare – toate acestea într-o gamă largă de sectoare în care activează clienții. Domeniile sale de specialitate includ impozitarea indirectă și contabilitatea.

Înainte de a se alătura echipei Biriș Goran, Sorin a fost Consultant Fiscal Senior și Contabil Senior în cadrul TPA Horwath Quintus.

Sorin este membru activ al Camerei Consultanților Fiscali din România și are o diplomă de master în drept fiscal acordată de Universitatea din București.

Calificări:

 • Consultant fiscal autorizat (2007)
 • Contabil autorizat (2010)

Experiența recentă:

 • Asistență acordată Romaqua în cadrul unei inspecții fiscale referitoare la TVA și impozitul pe profit;
 • Consultant fiscal al Portland Trust, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari pe piața din România, cu privire la asistența in instanță pentru recuperarea TVA-ului în cadrul fazei de investiții pentru Pipera Business Park, proiectul de referință al acestora;
 • Asistență curentă acordată Wirom (actualmente Engie), unul dintre cei mai importanți jucători români în domeniul distribuției de gaze naturale în România, cu privire la toate aspectele legislației fiscale, de la impozit pe profit la TVA și accize. Echipa de taxe a asistat cu succes Wirom într-un litigiu major cu autoritățile fiscale, care a confirmat procedura operațională pentru toți distribuitorii importanți de gaze naturale de pe piață;
 • Asistență acordată Monsson Group cu privire la aspectele curente în materie de fiscalitate și desfășurare a activității, precum și în restructurarea societății;
 • Asistență acordată Cosmetics Oriflame România, o companie globală de cosmetice din UE, cu privire la impunerea fiscală rezultată din modificarea survenită în conducerea societății, precum și asistență oferită clientului în implementarea unui nou sistem de vânzări;
 • Asistență fiscală acordată Tinmar, o importantă companie românească de energie și resurse naturale, precum și Red Bull România, oferind consultanță fiscală curentă cu privire la toate aspectele legate de operațiunile derulate în România.

*Sorin este consultant fiscal și nu este autorizat să practice profesia de avocat.

Share on LinkedIn
Related Posts