Energie refuz alimentare cu energie electrică a locului de consum

Energie – refuz alimentare cu energie electrică a locului de consum

Energie – refuz alimentare cu energie electrică a locului de consum

 

La sfârșitul anului trecut am fost contactați de o societate care se confrunta cu refuzul distribuitorului de energie de a alimenta cu energie electrică un loc de consum.

Din analiză a reieșit că distribuitorul refuza alimentarea cu energie a locului de consum pentru pre-existența unor datorii ale altei societăți (fost consumator acolo). In ciuda explicațiilor noastre, pentru a nu risca amenzi de la autoritatea de reglementare, distibuitorul refuza în continuare alimentarea locului de consum. Mai mult, pentru a se asigura că nu va fi tras la răspundere, distribuitorul a obținut și interpretarea ANRE că, în astfel de cazuri, refuzul de a alimenta un loc de consum pentru datorii pre-existente ale unui terț este corectă.

Singura soluție rămasă a fost acționarea în judecată a distribuitorului.

La începutul acestui an, instanțele l-au obligat pe distribuitor să alimenteze locul de consum, validând interpretarea: „[…..] invocă principiul «locului de consum», dar acest loc de consum este legat indisolubil de clientul final, care nu poate fi altul decât cel care are datoria constând în contravaloarea energiei electrice consumate şi neachitate (în speţă [……]), respectiv cel care trebuie să facă dovada efectuării plății integrale a sumei datorate, nu orice proprietar/utilizator al locului de consum, interpretarea contrară fiind de natură a leza drepturile prevăzute de însăşi Legea nr. 235/2019, cum a reţinut şi prima instanță, interpretarea fiind corectă.”, contrar opiniei ANRE.

Pentru moment, problema de alimentare cu energie electrica a fost rezolvată. Disputele însă continuă.

Share on LinkedIn
Related Posts