Norme noi la concediul de creștere a copilului: Ce se schimbă pentru angajatori și salariați

Norme noi la concediul de creștere a copilului: Ce se schimbă pentru angajatori și salariați

Norme noi la concediul de creștere a copilului: Ce se schimbă pentru angajatori și salariați

 

Guvernul a modificat în sfârșit normele de aplicare a concediului de creștere a copilului astfel încât să implementeze o serie de noutăți importante aduse acestui tip de concediu pe finalul anului trecut. Prin noile reguli, atât salariații, cât și angajatorii au primit noi drepturi. Angajatorii, spre exemplu, au primit dreptul de a fi notificați în scris cu cel puțin 10 zile înainte de începerea unui concediu de creștere a copilului.

Ministerul Muncii a publicat, cu mare întârziere, normele pentru aplicarea unor reguli noi în materia concediului de creștere a copilului, reglementate cu multe luni în urmă. Emiterea normelor s-a făcut prin Hotărârea Guvernului nr. 865/2023, actualizările fiind necesare pentru implementarea modificărilor aduse concediului de creștere a copilului și indemnizației aferente printr-o ordonanță publicată anul trecut (OUG nr. 164/2022). În lipsa acestor norme actualizate, noutățile reglementate în 2022 nu puteau fi puse în aplicare.

Angajatorii primesc dreptul de a fi notificați în scris despre începerea unui concediu de creștere a copilului

Noile norme stabilesc în mod expres termenul în care salariații vor trebui să notifice angajatorii înainte de a pleca într-un concediu de creștere a copilului și anume, cu cel puțin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului.

Drepturi noi pentru salariați

Și pentru salariați au fost stabilite norme de aplicare suplimentare care le permit să beneficieze de o serie de drepturi noi, care deși fuseseră reglementate la nivel de legislație primară, erau inaplicabile în lipsa acestei legislații secundare.

Spre exemplu, pentru ei, se dublează perioada netransferabilă de concediu în cazul celuilalt părinte care nu l-a solicitat inițial („luna tatălui”, cum era cunoscut acest drept), de la cel puțin o lună, cum era până acum, la cel puțin două luni din perioada totală a concediului. Merită precizat că, în situația în care părintele nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin două luni, deși îndeplinește cerințele necesare, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul lui.

De asemenea, o altă noutate importantă este că angajații care se întorc dintr-un concediu de creștere au dreptul să primească, în materie de condiții de muncă, orice avantaj salarial sau îmbunătățire obținute între timp de colegii lor prezenți la muncă. Cu alte cuvinte, la revenirea în activitate, ei trebuie să beneficieze de același tratament cu ceilalți angajați, ca și cum nu ar fi lipsit pentru a beneficia de concediul de creștere a copilului.

Normele implementează și noutățile care permit suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil. Același mod de calcul se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil. Subliniem că majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă legală a indemnizației pentru creșterea copilului.

Tot în sfera financiară, un nou drept important pe care îl primesc părinții aflați în concediu de creștere a copilului, odată cu oficializarea normelor de aplicare, este cel care vizează majorarea sumelor pe care ei le pot obține pe durata concediului fără a risca să piardă indemnizația. Practic, angajații în concediu de creștere a copilului pot presta anumite activități remunerate, iar dacă veniturile lor nete anuale nu depășesc plafonul de 8 indemnizații minime, ei își pot păstra în continuare și indemnizația. Pragul minim al indemnizației este în cuantum de 1.495 de lei, astfel că noul plafon anual este de 11.960 de lei.

Dincolo de drepturi noi, normele vizează și punerea în aplicare altor măsuri. Astfel, începând de acum, indemnizația de creștere a copilului va putea fi executată silit ca orice alte sume de bani (în limitele și cuantumurile stabilite de Codul de procedură civilă), iar concediul de acomodare este asimilat perioadelor de activitate și va fi luat în calcul pentru cele 12 luni necesare la obținerea concediului de creștere a copilului. În plus, veniturile din străinătate vor fi și ele recunoscute pentru calculul indemnizației aferente concediului de creștere, dar pentru recunoașterea veniturilor din străinătate obținute simultan cu cele din țară condiția este să nu se suprapună perioadele de activitate și veniturile în decursul aceleiași luni.

Articol apărut pe Juridice.ro

Share on LinkedIn
Related Posts