Clarificări privind impozitul micro și depunerea situațiilor financiare anuale

Clarificări privind impozitul micro și depunerea situațiilor financiare anuale

Clarificări privind impozitul micro și depunerea situațiilor financiare anuale

 

Firmele care doresc să aplice impozitul micro (și) în 2024 mai au puțin timp la dispoziție pentru a depune, dacă e cazul, situațiile financiare restante pentru anii anteriori lui 2023. Practic, de-acum, depunerea bilanțurilor anuale este o condiție obligatorie pentru aplicarea impozitului micro. În acest context, partenerul discuției de astăzi, referitoare la implicațiile acestei reglementări nou-introduse, este consultantul fiscal Sorin Biban de la BirișGoran.

Depunerea situațiilor financiare anuale este, mai nou, o condiție pentru aplicarea impozitului micro, conform OUG 115/2023. Nerespectarea acesteia atrage după sine trecerea la impozitul pe profit.

În plus, firmele care n-au depus bilanțurile în anii anteriori lui 2023 trebuie să se conformeze până la 31 martie 2024, dacă mai vor să aplice regimul micro, așa cum a clarificat Ministerul Finanțelor.

Câteva clarificări pentru aplicarea acestei reguli noi aflăm astăzi de la Sorin Biban, Tax Partner în cadrul BirișGoran.

1. Există microîntreprinderi care NU trebuie să depună bilanțuri anuale?

Sorin Biban: ”Conform Legii contabilității, (toate) societățile comerciale au obligația să depună situații financiare anuale. În cazul micro-entităților – cele care la data bilanțului nu depășesc cel puțin două dintre următoarele criterii: cifră de afaceri de trei milioane lei, total active de 1,4 milioane lei și un număr mediu de zece salariați – se depun situații financiare prescurtate. De asemenea, entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună, în acest sens, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor o declarație pe propria răspundere (declarație de inactivitate) a persoanei care are obligația gestionării entității.

2. În ce fel pot fi de ajutor pentru autorități informațiile din bilanțurile anuale ale microîntreprinderilor? Cum pot fructifica informațiile din ele în cadrul controalelor fiscale, de exemplu?

Sorin Biban: ”Obiectivul situațiilor financiare anuale este «furnizarea de informații despre poziția financiară, performanța financiară și fluxurile de trezorerie ale unei entități, utile unei categorii largi de utilizatori». Printre utilizatorii situațiilor financiare se numără și autoritățile (fiscale). Pe site-ul Ministerului de Finanțe sunt disponibile informații privind principalii indicatori din situațiile financiare depuse de societăți. În cadrul controalelor fiscale, situațiile financiare nu sunt de mare folos, informațiile prezentate în acestea fiind mult prea sintetice pentru a se putea face eventuale constatări de natură fiscală. Ceea ce organele fiscale verifică, cu precădere, în cadrul controalelor sunt documentele justificative din spatele operațiunilor înregistrate în contabilitate.

3. Depunerea bilanțurilor anuale până la 31 martie este doar o regulă tranzitorie sau se va aplica și în anii următori?

Sorin Biban: ”Este o regulă tranzitorie pentru aplicarea sistemului microîntreprinderilor în anul 2024 (valabilă numai pentru bilanțurile restante aferente anilor de dinainte de 2023; pentru bilanțurile aferente anului 2023 și anilor următori, firmele folosesc termenul obișnuit de depunere de la finalul lunii mai – n. red.).

4. Dacă bilanțul unei microîntreprinderi a fost depus cu depășirea termenului-limită, ea va trece la regimul impozitului pe profit. Poate reveni aceasta la regimul anterior?

Sorin Biban: ”Din felul în care a fost redactat textul de lege (art. 47 alin. 1 lit. i din Codul fiscal, coroborat cu regulile de la art. 54^1) reiese că, după expirarea regulilor tranzitorii aplicabile în anul 2024 (practic, după data de 31 martie 2024), depunerea cu întârziere a situațiilor financiare va duce la ieșirea din regimul microîntreprinderilor, fără posibilitatea revenirii. Conform art. 54 alin. 2 din Codul fiscal, verificarea aplicării prevederilor art. 47 alin. 1 lit. h și i, alin. 4 și art. 52 alin. 7 se efectuează pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al președintelui Fiscului. Prin urmare, va trebui să urmărim și procedura (în momentul de față nu a fost publicată).

5. Ce recomandați microfirmelor care au bilanțuri restante din anii anteriori lui 2023?

Sorin Biban: ”Nedepunerea situațiilor financiare se sancționează cu amendă. De asemenea, depunerea la timp a situațiilor financiare anuale a devenit, din anul acesta, condiție pentru aplicarea regimului de impozitare pentru microîntreprinderi. Prin urmare, recomandarea este să se depună situațiile financiare până cel târziu la data de 31 martie 2024, așa cum este prevăzut la art. 54^1 din Codul fiscal.

6. Ce ar mai fi important de știut pentru microfirme, în contextul apariției acestei condiții noi pentru a aplica regimul impozitului micro?

Sorin Biban: ”Articolul 54^1 din Codul fiscal stabilește o regulă tranzitorie pentru anul 2024: «Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii în anul fiscal 2024, condiția prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. i) se consideră îndeplinită dacă situațiile financiare anuale sunt depuse până la data de 31 martie 2024 inclusiv». Textul de lege nu menționează specific situațiile financiare ale anului 2023. Prin urmare, se poate înțelege că, dacă există situații financiare din anii anteriori ce nu au fost depuse, condiția se consideră îndeplinită dacă sunt depuse până la data de 31 martie 2024.

Interviu apărut în Avocatnet.ro

Share on LinkedIn
Related Posts