Țări cu risc pentru companiile românești: Două liste care trebuie verificate periodic de firmele care fac afaceri cu parteneri străini

Țări cu risc pentru companiile românești: Două liste care trebuie verificate periodic de firmele care fac afaceri cu parteneri străini

Țări cu risc pentru companiile românești: Două liste care trebuie verificate periodic de firmele care fac afaceri cu parteneri străini

 

Companiile românești care au parteneri de afaceri stabiliți în alte state trebuie să fie foarte atente la listele publicate periodic de autoritățile europene cu jurisdicțiile considerate riscante din punct de vedere al spălării banilor și țările necooperante din punct de vedere fiscal. Prezența unui stat pe o asemenea listă poate duce pentru firmele din România care fac tranzacții cu parteneri stabiliți acolo la o serie de riscuri fiscale care țin de imposibilitatea deducerii unor cheltuieli, dar și la riscuri birocratice, generând obligații de depunere anuală a declarațiilor de beneficiari reali.

O modificare a Codului fiscal a stabilit că, începând din 2021, la calculul impozitului pe profit, sunt considerate nedeductibile cheltuielile efectuate drept urmare a unor tranzacții cu o persoană juridică situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclusă în anexa I din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, autoritățile au revenit asupra modificării și au nuanțat-o precizând că nedeductibilitatea cheltuielilor intervine, în cazul partenerilor de afaceri stabiliți în statele de pe lista respectivă, numai în situația în care ele sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții care nu au scop economic.

Lista la care face referire Codul fiscal este o listă întocmită și actualizată periodic de Consiliul UE, unde sunt incluse jurisdicțiile fiscale care nu respectă un set de criterii ce țin de transparența fiscală, echitatea fiscală și punerea în aplicare a standardelor internaționale menite să împiedice erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor. Lista este actualizată bi-anual, fiind structurată în două secțiuni: Anexa 1, unde apar jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, și Anexa 2, unde sunt trecute jurisdicțiile cooperante, aflate doar sub monitorizarea Consiliului UE și care au adus îmbunătățiri suplimentare politicilor lor fiscale sau cooperării aferente.

Următoarea revizuire a listei este programată pentru luna octombrie 2022, iar companiile o pot consulta pe pagina Consiliului European (aici) sau în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Lista conține în prezent în Anexa 1: Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Vanuatu, iar în Anexa 2: Anguilla, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Costa Rica, Dominica, Hong Kong, Iordania, Israel, Jamaica, Macedonia de Nord, Malaezia, Montserrat, Qatar, Rusia, Seychelles, Thailanda, Tunisia, Turcia, Insulele Turks și Caicos, Uruguay, Insulele Virgine Britanice și Vietnam.

Dincolo de riscurile fiscale de nedeductibilitate a unor cheltuieli pentru tranzacțiile cu parteneri stabiliți într-unul dintre aceste state, lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale (Anexa 1) mai este importantă de urmărit pentru companiile de România și pentru că ea poate genera obligații de depunere anuală a declarației privind beneficiarii reali.

Mai exact, deși a fost gândită inițial ca o raportare anuală pentru toate companiile, declararea beneficiarilor reali a devenit, începând din 2022, obligatorie sub această formă doar pentru firmele care au în acționariat entități care provin din țări necooperante în scopuri fiscale sau state cu risc de spălare a banilor. Juridiscțiile necooperante sunt exact cele de pe lista publicată de două ori pe an de Consiliul UE (în Anexa 1, menționată anterior).

Pentru cea de-a doua categorie de state care generează obligația de depunere anuală a declarației privind beneficiarii reali, cele considerate cu risc de spălare a banilor, trebuie consultată o altă listă, întocmită și actualizată periodic de Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani al Consiliului UE. Și această listă este structurată în două secțiuni – o secțiune dedicată juridiscțiilor considerate cu risc crescut de spălare a banilor și o alta, care cuprinde statele aflate doar sub monitorizare.

Conform Legii nr. 135/2021 (care a modificat reglementările în privința depunerii declarației de beneficiari reali), lista statelor cu risc de spălare a banilor este publicată și actualizată periodic pe site-ul Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB). Astfel, companiile românești trebuie să urmărească ONPCSB pentru a consulta această listă, nefiind necesar să verifice direct entitățile internaționale care le întocmesc. Pe site-ul ONPCSB, listele sunt publicate: aici.

Lista conține în prezent, la secțiunea 1 (state cu risc crescut de spălare a banilor) Coreea de Nord și Iran, iar în secțiunea 2 (jurisdicții aflate sub monitorizare pentru riscuri de spălare a banilor): Albania, Barbados, Burkina Faso, Cambodgia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Insulele Cayman, Haiti, Jamaica, Iordania, Mali, Malta, Maroc, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Panama, Senegal, Sudanul de Sud, Siria, Turcia, Uganda și Yemen.

 

Articol apărut în Juridice.ro, 06 iulie 2022

Share on LinkedIn
Related Posts