Legea voluntariatului, completată cu un regim sancționatoriu drastic. Amenzi de până la 20.000 de lei pentru organizațiile care încalcă normele legale pentru lucrul cu voluntari

Legea voluntariatului, completată cu un regim sancționatoriu drastic. Amenzi de până la 20.000 de lei pentru organizațiile care încalcă normele legale pentru lucrul cu voluntari

Legea voluntariatului, completată cu un regim sancționatoriu drastic. Amenzi de până la 20.000 de lei pentru organizațiile care încalcă normele legale pentru lucrul cu voluntari

 

Legea voluntariatului a fost modificată recent, fiind introduse în premieră sancțiuni pentru încălcarea prevederilor ei. Amenzile, cuprinse în intervalul de 10.000 – 20.000 de lei, vor fi aplicate de inspectorii de muncă pentru lipsa de conformitate a contractelor de voluntariat și pentru gestionarea necorespunzătoare a activității voluntarilor. Organizațiile care lucrează cu voluntari trebuie să fie vigilente și să se asigure că respectă toate prevederile legale pentru a evita sancțiunile și pentru a menține un mediu de voluntariat autentic și benefic.

Legea nr. 100/2024, publicată recent în Monitorul Oficial și intrată în vigoare la 21 aprilie, introduce un regim de sancțiuni contravenționale în Legea voluntariatului nr. 78/2014. Până acum, această lege nu prevedea amenzi pentru încălcarea dispozițiilor sale. Conform noilor reglementări, nerespectarea prevederilor legale privind voluntariatul poate atrage sancțiuni cuprinse între 10.000 și 20.000 lei, iar amenzile contravenționale pot fi plătite, în termen de 15 zile, la jumătate din minimul legal.

Sancțiunile pot fi aplicate de inspectorii de muncă pentru mai multe categorii de contravenții, printre care se numără și încheierea unui contract de voluntariat pentru a evita un contract de muncă. Astfel, este interzisă utilizarea contractelor de voluntariat pentru a ascunde raporturi de muncă sau pentru a evita încheierea unui contract civil de prestări servicii, iar voluntariatul trebuie să rămână o activitate neplătită, desfășurată în beneficiul comunității sau al altor persoane, fără remunerație. Practicile contrare pot fi de-acum sancționate sever pentru a descuraja abuzurile și pentru a proteja integritatea conceptului de voluntariat.

Tot cu amenzi de până la 20.000 de lei vor fi sancționate și contractele de voluntariat incomplete, în condițiile în care orice contract de acest tip are un conținut clar reglementat de legislația incidentă și trebuie să conțină o serie de clauze obligatorii:

– Datele de identificare ale părților contractante.
– Descrierea activităților pe care urmează să le presteze voluntarul.
– Timpul și perioada de desfășurare a activității de voluntariat.
– Drepturile și obligațiile părților.
– Cerințele profesionale și abilitățile necesare, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente.
– Condițiile de reziliere a contractului.

Pe lângă lipsa clauzelor obligatorii, va mai fi sancționată și neînregistrarea unui contract de voluntariat. Conform legii, aceste documente trebuie înregistrate în registrul de evidență a voluntarilor ținut de organizația-gazdă.

Inspectorii de muncă mai pot aplica sancțiuni și pentru încălcarea prevederilor care vizează gestionarea propriu-zisă a voluntarilor. Printre altele, legea obligă organizațiile-gazdă să organizeze și să administreze în mod precis o evidență a voluntarilor și să monitorizeze durata și tipului activităților desfășurate de ei.

Reamintim pe scurt că voluntariatul se bazează pe un contract scris între un voluntar (orice persoană care are capacitate de muncă, începând de la 15 ani cu acordul părinților sau 16 ani fără acordul părinților) și organizația-gazdă (o persoană juridică de drept public sau privat, fără scop lucrativ). Voluntariatul nu este plătit, dar organizația-gazdă poate suporta cheltuieli de hrană, cazare și transport. Voluntariatul este considerat experiență profesională, dar nu se recunoaște ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare la sistemul public de pensii. Activitățile de voluntariat trebuie detaliate în fișa de voluntariat și respectate conform contractului încheiat, iar la cerere, organizația-gazdă eliberează un certificat de voluntariat, care include detalii despre activitatea desfășurată.

 

Articol apărut în Juridice.ro

Share on LinkedIn
Related Posts