Clasificarea companiilor se schimbă. MF a majorat pragurile valorice care decid dimensiunea unei firme

Clasificarea companiilor se schimbă. MF a majorat pragurile valorice care decid dimensiunea unei firme

Clasificarea companiilor se schimbă. MF a majorat pragurile valorice care decid dimensiunea unei firme

 

Ministerul de Finanțe a modificat criteriile valorice pentru clasificarea companiilor în funcție de dimensiunea lor, ceea ce va influența direct modul în care acestea trebuie să depună situațiile financiare anuale. Această clasificare, aplicabilă începând cu raportările aferente anului fiscal 2024, cu termen în 2025, este importantă deoarece determină tipul de formulare și nivelul de detaliu al raportărilor financiare pe care companiile trebuie să le completeze și să le depună la autorități. În funcție de mărimea companiei, raportările financiare devin mai complexe și necesită mai multe informații, ceea ce înseamnă că pentru firmele care trec dintr-o categorie de mărime într-una superioară poate exista un impact în efortul administrativ și financiar de întocmire a situațiilor financiare anuale.

Noile criterii de mărime pentru societăți în ceea ce privește depunerea situațiilor financiare anuale au fost stabilite prin Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 4164/2024, publicat în Monitorul Oficial în 23 august, care se va aplica începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2024.

Actualizarea pragurilor de mărime pentru companii a fost făcută ca urmare a inflației din ultimii zece ani în zona euro, care a fost de 24,3%. Aceasta a dus la o majorare de 25% a pragurilor valorice referitoare la totalul activelor și cifra de afaceri netă, pentru a reflecta inflația, permițând o reașezare firească a valorilor de referință. Criteriul privind numărul de salariați, luat și în el calcul la stabilirea dimensiunii unei companii, nu a fost modificat.

Este esențial ca fiecare companie să cunoască noua sa clasificare, pentru a se asigura că respectă noile cerințe de raportare financiară impuse de Ministerul de Finanțe. Încadrarea corectă poate avea un impact semnificativ asupra resurselor și timpului alocate procesului de raportare anuală.

Care sunt noile praguri valorice pentru a stabili dimensiunea unei companii

Începând cu anul financiar 2024, microentități vor fi considerate entitățile care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre cele trei criterii:

• totalul activelor – 2,25 milioane lei (anterior fiind de 1,5 milioane lei);
• cifra de afaceri netă – 4,5 milioane de lei (anterior fiind de 3 milioane lei);
• numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.

Entitățile mici sunt firmele care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

• total active – 25 milioane de lei (anterior fiind de 17,5 milioane lei);
• cifra de afaceri netă: 50 milioane de lei (anterior fiind de 35 milioane lei);
• numărul mediu de salariați – 50.

Aceste criterii valorice de la entitățile mici sunt relevante și pentru entitățile mari și mijlocii, întrucât companiile care depășesc oricare două din cele trei praguri vor fi clasificate automat ca fiind medii sau mari.

Companiile nu au nevoie de o pregătire specială pentru a se adapta la aceste noi clasificări, fiind necesar doar să verifice la sfârșitul anului 2024 criteriile de mărime actualizate pentru a se încadra corect în noile categorii.

Noile clasificări vor afecta mai ales firmele aflate la limita unui set de praguri, ele riscând să treacă într-o altă categorie de mărime ceea ce va avea efect direct asupra tipurilor de raportări financiare pe care trebuie să le depună. Companiile aflate mult sub sau mult peste aceste praguri nu vor resimți un impact semnificativ.

Avantaje vor fi și pentru firmele nou-înființate pentru că acestea vor beneficia din start de praguri valorice mai ridicate pentru a-și păstra încadrarea la microentități sau entități mici, ceea ce le va permite să depună raportări financiare simplificate mai mult timp.

 

Articol apărut pe Juridice.ro

Share on LinkedIn
Related Posts