Înregistrarea în scopuri de TVA la momentul înmatriculării la Registrul Comerțului

Înregistrarea în scopuri de TVA la momentul înmatriculării la Registrul Comerțului

Înregistrarea în scopuri de TVA la momentul înmatriculării la Registrul Comerțului

 

Agenția Națională de Administrare Fiscală împreună cu Ministerul Justiției au aprobat recent noul model și conținut de formular pentru înregistrarea fiscală. Noul formular este aplicabil atât societăților și persoanelor fizice autorizate, precum și altor entități care au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Formularul permite inclusiv înregistrarea în scopuri de TVA a entităților, direct la înmatricularea lor, fără a mai fi necesară depunerea unor formulare distincte la ANAF.

Noul model de cerere de înregistrare fiscală, aplicabil din 20 ianuarie, trebuie depus la Registrul Comerțului, odată cu actele de înmatriculare. Acesta trebuie completat înainte de începerea activității economice.

Oficiile Registrului Comerțului transmit la ANAF datele de înregistrare fiscală solicitate de entități, iar Administrația Fiscală le atribuie codul de înregistrare fiscală, care va fi trecut în certificatul lor de înmatriculare.

Ordinul ANAF nr. 2509/2022, emis în comun cu Ministerul Justiției, aprobă modelul și conținutul acestui formular, documentul fiind folosit pentru declararea vectorului fiscal la înmatricularea persoanelor juridice sau fizice la Registrul Comerțului.

Aprobarea acestui formular era necesară în contextul în care cadrul legal de funcționare a Registrului Comerțului a fost înlocuit de la finalul lunii noiembrie.

Și anterior, codul de înregistrare fiscală putea fi obținut direct la înmatricularea unei entități la Registrul Comerțului, prin bifarea direct în cererea de înmatriculare a unui câmp de înregistrare fiscală și completarea unor informații într-o anexă a cererii de înmatriculare.

Cererea nou-reglementată permite, cu caracter de noutate, și solicitarea codului de TVA la Registrul Comerțului, direct de la înmatricularea entității, fără să mai fie necesară depunerea unor formulare distincte la ANAF.

Astfel, orice entitate care estimează că va realiza o cifră de afaceri ce atinge sau depășește plafonul de scutire de 300.000 de lei, precum și cele care nu vor depăși plafonul, dar optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, vor putea cere, din start, direct la ONRC, înregistrarea ca plătitori de TVA.

În acest sens, devine redundantă depunerea declarației 098 la organele fiscale. De altfel, la începutul aceste luni, autoritatea fiscală a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede abrogarea acestei declarații.

 

Articol apărut în Juridice.ro

Share on LinkedIn
Related Posts