Ce condiții trebuie să îndeplinească microîntreprinderile la final de 2022 pentru a-și păstra regimul fiscal și în 2023
Regimul de impozitare al microîntreprinderii a fost modificat major în acest an, noile reguli urmând să se aplice din următorul exercițiu financiar, astfel că, pentru a aplica acest regim fiscal mai permisiv, cu o cotă de taxare mai redusă, și anul viitor, companiile vor trebui să îndeplinească la finalul lui 2022 o serie de condiții noi.
Prin OG nr. 16/2022, Codul fiscal a fost modificat substanțial, unele dintre cele mai consistente noutăți fiind aduse la condițiile pe care companiile trebuie să le bifeze pentru a putea fi taxate în continuare ca microîntreprinderi.
Printre altele, începând cu 2023, acest regim fiscal devine opțional (până acum el se aplica obligatoriu firmelor, dacă se încadrau la condițiile fiscale ale sistemului), iar plafonul pentru încadrarea la regimul microîntreprinderilor va fi înjumătățit de la un milion de euro la 500.000 de euro.
De asemenea, va fi obligatorie condiția ca microîntreprinderile să aibă cel puțin un salariat (deci singura cotă de impozit posibilă va fi de 1%, cea de 3% fiind eliminată), iar veniturile obținute din consultanță și management vor fi limitate la 20% din totalul veniturilor realizate.
În plus, un acționar/asociat cu mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot va fi condiționat să dețină titluri de participare la cel mult trei microîntreprinderi. Practic, când o persoană deține mai mult de 25% în mai mult de trei microîntreprinderi, va trebui să decidă care dintre societățile din portofoliul său vor trece la plata impozitului pe profit.
La câteva luni de la aceste modificări, Parlamentul a intervenit pe noutățile din OG 16/2022 și, prin legea de aprobare a ordonanței, a adus câteva clarificări și nuanțări pe aceste noi prevederi, care au edulcorat minimal noile condiții de aplicare a regimului microîntreprinderilor, stabilind, spre exemplu, că noul plafon de 500.000 de euro se va aplica doar începând cu veniturile aferente anului 2023, nu din 2022, așa cum stabilise inițial Guvernul.
Cum arată situația acum – ce condiții trebuie bifate pentru a fi microîntreprindere în 2023
Reunind toate informațiile disponibile în acest moment, clarificăm mai jos condițiile care trebuie bifate de o companie care în 2022 aplicat regimul fiscal al microîntreprinderii și care vrea să își păstreze acest regim de impozitare și în anul următor. Atragem atenția că toate noile condiții aplicabile microîntreprinderilor trebuie analizate cu atenție, căci firmele care ies din acest regim fiscal nu îl vor mai putea aplica ulterior, ieșirea din sistem fiind definitivă. În plus, trebuie reținut că din 2023 regimul microîntreprinderilor devine opțional, iar opțiunea de a aplica sistemul se poate face doar dacă societatea nu a mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023. Cu alte cuvinte, opțiunea de a aplica sistemul microîntreprinderilor se poate face o singură dată după 1 ianuarie 2023, iar orice ieșire din acest sistem începând cu anul următor nu mai permite aplicarea acestui sistem niciodată în viitor.
Primul an de aplicare a noilor prevederi care vizează regimul fiscal al microîntreprinderilor este anul 2023, pe baza verificării îndeplinirii noilor condiții la 31 decembrie 2022. Astfel, pentru a continua să fie taxată ca o microîntreprindere și anul viitor, o companie trebuie ca, la 31 decembrie 2022:
- să aibă cel puțin un salariat încadrat cu normă întreagă, plătit cel puțin cu salariul minim pe economie (vă reamintim că valoarea brută a acestuia va crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie). Această condiție se consideră îndeplinită și dacă societatea are mai mulți salariați cu norme parțiale care cumulează o normă întreagă sau dacă, la nivelul societății, există încheiat un contract de mandat a cărui indemnizație este egală cu cel puțin valoarea salariului minim pe economie;
- niciunul dintre asociații ei nu deține peste 25% din acțiuni la mai mult de trei alte microîntreprinderi;
- veniturile companiei din consultanță sau management nu depășesc 20% din totalul veniturilor realizate.
Singura condiție a cărei îndeplinire nu va fi verificată la 31 decembrie 2022 este cea legată de veniturile totale, noul plafon de 500.000 de euro (echivalent lei) urmând să fie raportat doar la totalul veniturilor realizate în 2023 (deci el va trebui să fie îndeplinit la 31 decembrie 2023). Trebuie menționat că legea prin care s-a stabilit acest aspect a fost publicată în 20 decembrie în Monitorul Oficial (este vorba despre Legea nr. 370/2022).
Companiile care nu îndeplinesc cerințele obligatorii la 31 decembrie 2022 vor ieși din sistemul microîntreprinderii și vor fi obligate să treacă la impozitarea pe profit, modificându-și în acest scop și vectorul fiscal, prin depunerea formularului 010 sau a formularului 700, până la 31 martie 2023. În schimb, în cazul în care condițiile nu mai sunt îndeplinite pe parcursul anului fiscal, trecerea la impozitul pe profit se face începând cu trimestrul în care compania constată că nu mai bifează cerințele obligatorii pentru a fi microîntreprindere, fiind obligată să opereze și modificarea de vector fiscal în cel mult 15 zile de la constatare.
Articol apărut în business-mark.ro