Telemuncă: Locurile de unde lucrează telesalariații se mai pot include în contractul de muncă doar cu o justificare

Telemuncă: Locurile de unde lucrează telesalariații se mai pot include în contractul de muncă doar cu o justificare

În telemuncă, locațiile de unde lucrează telesalariații fac parte din categoria datelor cu caracter personal, astfel încât, în lumina modificărilor legislative de la începutul lunii curente, angajatorii pot cere aceste informații în continuare doar în baza unei justificări a interesului de prelucrare a unor asemenea date, interes ce trebuie să se dovedească a fi mult mai mare decât interesul telesalariatului de a-și păstra confidențialitatea datelor, a subliniat un specialist în dreptul muncii la conferința de HR organizată recent de avocatnet.ro. În acest sens, pe lângă instruirea de securitate și sănătate în muncă (SSM) pe care angajatorul trebuie să o facă, acesta trebuie să demareze și o analiză foarte clară în acest sens, pentru a stabili justificarea exactă a unui demers de acest fel. Astfel, ar fi posibil ca angajatorul să convină cu telesalariații ca aceștia să-și declare totuși locațiile exacte de unde lucrează.

Până acum, erai obligat să treci locația sau locațiile de telemuncă în contract, (…) acum au simplificat partea cu SSM-ul (…), în principal, trebuie să-i faci SSM pe echipamentul de lucru cu ecran de vizualizare (…) și au eliminat obligația de a se insera în contract locația. Locația, ca adresă în sine, constituie date cu caracter personal. Datele cu caracter personal se prelucrează în baza unui temei”, a subliniat Anca Iulia Zegrean, Partener și Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii în cadrul BirișGoran SPARL, la conferința avocatnet.ro. În schimb, adaugă avocata, dacă până acum exista un temei legal în baza căruia aceste date puteau fi prelucrate, în acest moment, angajatorii nu mai au acest temei legal, motiv pentru care trebuie să existe o justificare a acestui demers de solicitare a locațiilor exacte de unde lucrează telesalariații.

Poți să ceri locația sau locațiile de telemuncă sau să îi pui pe salariați să te anunțe când [schimbă această locație, dar] trebuie, (…) pe zona de GDPR (Regulamentul privind prelucrarea datelor cu caracter personal – n. red.), să justifici, să arăți care este interesul tău, ca angajator, să ceri în continuare ca salariatul să-și declare diverse adrese, adică să faci prelucrare de date cu caracter personal, [interes] care să fie mai mare decât interesul salariatului de a păstra confidențialitatea acestor date

În acest sens, punctează specialista, angajatorii trebuie să facă o analiză pentru a stabili exact care este interesul de a cere aceste date în continuare.

Pe de altă parte, în privința verificării și a controalelor pe care telesalariații le pot primi din partea angajatorilor, trebuie să existe niște reguli și restricții clare în funcție de care acestea se pot desfășura, astfel încât verificările și controalele să fie previzibile și transparente.

Share on LinkedIn
Related Posts