Tax Alert Guvernul adoptă modificări fiscale importante

Tax Alert – Guvernul adoptă modificări fiscale importante

Tax Alert – Guvernul adoptă modificări fiscale importante

 

Pe 5 decembrie 2024, s-a publicat în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 138/2024, prin care se aduce o serie de modificări în domeniul fiscal, anume:

1. Modificări privind sistemul național RO e-Factura

Privind sistemul național RO e-Factura, se aduc următoarele modificări:

• Se instituie obligația de înscriere a codului CPV pe facturile ce au ca obiect livrările realizate prin contracte de achiziții publice;
• Este eliminată obligația transmiterii facturilor prin RO e-Factura, in relațiile B2B (între persoane impozabile), atunci când privesc livrări de bunuri și prestărilor de servicii care nu au locul livrării/prestării în România;
Aceste două amendamente vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
• Pentru facturile simplificate, devine obligatorie folosirea sistemului RO e-Factura, dar bonurile fiscale emise de operatorii economici prin aparate de marcat electronice fiscale și care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate sunt acum exceptate de la obligația de a fi transmise în sistemul sus-menționat;
• O altă excepție de la comunicarea facturii electronice către sistemul RO e-Factura prevăzută de OUG-ul modificator se referă la facturile aferente livrărilor intracomunitare de bunuri în ipoteza în care beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România comunică un cod de înregistrare în scopuri de TVA din alt stat membru;
• Se clarifică domeniul de aplicare al obligativității comunicării facturii electronice prin sistemul național sus-amintit, în cazul beneficiarilor persoane fizice, în relațiile B2C.

2. Modificări privind sistemul e-TVA

• Se amână aplicarea dispozițiilor, respectiv a sancțiunilor aferente nerespectării lor, privind obligația de transmitere de către contribuabili a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate de autoritatea fiscală prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, până la 1 iulie 2025;
• Se prevede obligația de autofacturare pentru persoanele impozabile care efectuează achiziții pentru care au dedus TVA, în scopul realizării unor obiective de investiții din cadrul unor programe de interes public.

3. Modificări privind dispozițiile din domeniul TVA (Codul fiscal)

În domeniul TVA, se aduc următoarele amendamente:

• Instituirea obligației de a înscrie în facturile simplificate a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului;
• Completarea art. 320 alin. (3), astfel încât se instituie obligația emiterii unei autofacturi în vederea ajustării bazei de impozitare și a taxei deductibile în cazul în care furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii nu emit facturi de corecție si pentru beneficiarii persoane impozabile care aplică mecanismul de taxare inversă.

4. Modificări privind regimul accizelor

În materie de accize, se introduc următoarele amendamente:

• Se stabilesc o serie de criterii de evaluare a riscului fiscal pentru destinatarii înregistrați
• Pentru destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat, se introduc obligații de depunere a unei declarați privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească și de plata unei garanții de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească
• Operatorii economici obligați să depună declarația descrisă mai sus vor trebui să înștiințeze autorității competente, cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere. În cazul în care, acesta dorește achiziționarea unei cantități suplimentare, se va depune o nouă declarație;
• Nerespectarea acestor noi dispoziții poate conduce la revocarea autorizației de destinatar înregistrat;
• Dacă autoritățile vamale constată că operatorul respectă condițiile din Codul fiscal, se va considera că acesta nu mai are risc fiscal ridicat;
• Obligațiile de mai sunt aplicabile în mod corespunzător tuturor operatorilor economici cu risc fiscal ridicat;
• Obligațiile de mai sunt aplicabile în mod corespunzător tuturor operatorilor economici cu risc fiscal ridicat;
• Referitor la garanția nou-introdusă, ea va putea fi extinsă de drept asupra obligațiilor fiscale restante administrate de A.N.A.F. (dacă se înregistrează mai mult de 5 de zile față de termenul legal de plată).- dispoziția se va aplica exclusiv destinatarilor înregistrați;
• Toate obligațiile de mai sus aplicabile în cazul destinatarilor înregistrați și și celorlalți operatori economici se vor aplica în mod corespunzător și pentru operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare de băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili care intenționează să comercializeze bunuri dintr-un antrepozit fiscal;
• Nerespectarea obligațiilor de mai sus constituie contravenție pentru operatorul economic care le încalcă;
Prevederile de mai sus vor intra în vigoare la 1 februarie 2025.
• Începând cu data intrării în vigoare a acestui OUG, se incriminează prevederile art. 345 alin. (3^5), ce privește obligația antrepozitarilor în legătură cu plata și deplasarea produselor accizabile.

5. Modificări privind impozitul suplimentar

Se clarifică modul de calcul al impozitului suplimentar al grupurilor fiscale formate din instituții de credit și din sectoarele petrol și gaze naturale.

6. Modificări privind impozitul pe microîntreprinderi

Se exclud din baza impozabilă a a veniturilor realizate din schimbul de terenuri agricole situate în extravilan având ca scop comasarea terenurilor agricole.

7. Modificări privind impozitul pe profit

Se aduc clarificări privind alocarea costurilor excedentare ale îndatorării aferente tranzacțiilor/operațiunilor efectuate cu persoane afiliate care finanțează achiziția/producția imobilizărilor în curs de execuție/activelor.

8. Impozitul pe venit

În materie de impozit pe venit se aduc următoarele modificări:

• Se aduc clarificări privind regimul de impozitare al veniturilor din transferul dezmembrămintelor și a nudei proprietăți, a transmiterii prin acte pentru cauză de moarte a posesiei de fapt;
• Se exclud de la impozitare veniturile obținute din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal în cazul schimburilor de terenuri agricole situate în extravilan, care au ca scop comasarea terenurilor agricole;
• Se aduc o serie de clarificări privind în veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă.

9. Modificări ale regimul veniturilor din pensii obținute din străinătate

Se propune introducerea unei cote unice de 10% asupra acestor venituri.

10. Modificări privind sistemului național RO e-Transport:

Sancțiunile aplicabile operatorilor economici autorizați (AEO), conform procedurii speciale de la art. 38 din Regulamentul nr. 952/2013 (Codul Vamal al Uniunii), se vor proroga a doua oară, de la 1 ianuarie 2025, la 31 martie 2025.

Precizăm că, pentru ceilalți operatorii economici care desfășoară transporturi internaționale, termenul de aplicare al sancțiunilor rămâne cel în vigoare deja de la 1 iulie 2024.

11. Modificări ale Legii contabilității nr. 82/1991

Se modifică dispozițiile actuale, prin instituirea unui termen unitar (31 mai sau 30 aprilie, după felul persoanei juridice) de depunere a situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile.

Tax Alert – The Government implements important tax legislation changes

 

On the 5th of December 2024, the Government Emergency Ordinance no. 138/2024 was published in the Official Gazette, introducing a series of amendments in the fiscal field, namely:

1. Amendments regarding the National RO e-Invoice System

The following changes are made to the RO e-Invoice system:

• The obligation to include the CPV code on invoices related to deliveries under public procurement contracts is established.
• The obligation to send invoices via RO e-Invoice in B2B relationships is removed for goods deliveries and services provided outside of Romania.
These amendments will come into force on the 1st of January 2025.
• For simplified invoices, the use of the RO e-Invoice system becomes mandatory. However, receipts issued by economic operators using electronic tax devices that meet the criteria for simplified invoices are exempted from the obligation to be transmitted via the system.
• Another exception from sending invoices via RO e-Invoice applies to invoices for intra-Community deliveries of goods when the recipient, a taxable person established in Romania, provides a VAT registration number from another EU member state.
• The scope of the mandatory electronic invoice communication for B2C (business-to-consumer) transactions is clarified.

2. Amendments Regarding the e-VAT System

• The enforcement of provisions and the related penalties regarding the obligation to send the results of verifications on differences communicated by the tax authority via the “RO e-VAT Compliance Notification” is postponed until the 1st of July 2025.
• The obligation for self-invoicing is introduced for taxable persons making purchases for which VAT has been deducted, intended for public investment projects.

3. Amendments Regarding VAT Provisions

The following amendments are introduced in the VAT area:

• The obligation to include the VAT registration number or tax identification number of the recipient in simplified invoices is established.
• Article 320, paragraph (3) is amended to require the issuance of a self-invoice to adjust the taxable base and deductible tax when suppliers or service providers do not issue correction invoices, including for taxable recipients applying reverse charge mechanisms.

4. Amendments Regarding the Excise Duty Regime

In the field of excises, the following amendments are introduced:

• A series of tax risk assessment criteria for registered recipients is established.
• For high-risk recipients, a new obligation is introduced- to submit a declaration regarding the quantity of excise products they intend to receive and to pay a 120% guarantee on the excise duties for that quantity.
• Businesses that must submit the declaration will need to inform the competent authority at least 3 calendar days before exhausting the excise product quantity listed in the above-mentioned declaration. If they wish to acquire additional quantities, a new declaration must be submitted.
• Failure to comply with these provisions may lead to the revocation of the registered recipient authorization.
• If customs authorities confirm that the operator meets the conditions outlined in the Fiscal Code, they will no longer be considered high-risk.
• These obligations apply to all operators with high tax risk.
• The new guarantee can be extended to cover overdue tax obligations administered by the NAFA.
• These provisions apply to all operators involved in the wholesale distribution and sale of alcoholic beverages, processed tobacco, and energy products, intending to trade goods from a registered warehouse.
• Non-compliance with these obligations is considered to be a contravention.
The provisions will come into force on the 1st of February 2025.
• From the date this Emergency Ordinance enters into force, non-compliance with Article 345, paragraph (3^5), regarding the payment and movement of excise products, will be considered a crime.

5. Amendments Regarding the Additional Tax

Clarifications are made regarding the calculation of the additional tax for fiscal groups formed by credit institutions and those in the oil and natural gas sectors.

6. Amendments Regarding the Microenterprise Tax

The taxation base excludes income from the exchange of agricultural land located outside urban areas for the purpose of land consolidation.

7. Amendments Regarding Corporate Income Tax

Clarifications are introduced regarding the allocation of excess borrowing costs related to transactions with affiliated parties that finance the acquisition or production of assets under construction.

8. Income Tax Amendments

The following changes are made regarding income tax:

• Clarifications are introduced regarding the tax treatment of income from the transfer of rights in rem of ownership and bare ownership, and from the transmission of possession upon death;
• Income from the transfer of real estate from personal assets in the case of agricultural land exchanges intended for land consolidation is exempt from taxation;
• Further clarifications are made regarding income from the granting of use rights, excluding income from renting agricultural goods or renting rooms in private homes for tourism, paid by legal entities or other entities required to maintain accounting records.

9. Amendments Regarding Pensions from Abroad

A flat rate of 10% is introduced on income from foreign pensions.

10. Amendments Regarding the National RO e-Transport System

Sanctions for authorized economic operators (AEOs), under the special procedure of Article 38 of Regulation 952/2013 (Union Customs Code), will be postponed for a second time, from the 1st of January 2025, to the 31st of March 2025.

For other operators involved in international transportation, the sanctions remain applicable as already established, from the 1st of July 2024.

11. Amendments to the Accounting Law no. 82/1991

Current provisions are amended by establishing a unified deadline (31st of May or 30th of April, depending on the type of legal entity) for submitting annual financial statements and accounting reports.

▪ The amount of the fines provided has been revised.

Share on LinkedIn
Related Posts