TVA și Accize – Partea a 4-a la Modificările Codului Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2024
Continui “maratonul” început în urmă cu câteva zile cu ultimul episod: inventarul modificărilor ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 în ceea ce privește TVA și accize.
Înainte de a începe, să nu uităm că, tot de la 1 ianuarie vom avea și obligația de a transmite toate facturile prin sistemul RO E-Factura, ocazie cu care vom vedea și dacă autoritățile și-au făcut treaba și sistemul este funcțional. Stresul nu este deloc mic, sincopele acestui sistem putând pur și simplu bloca economia…
Modificări la TVA
Au fost operate ample modificări în ceea ce privește aplicarea cotelor reduse de TVA, în sensul limitării aplicării lor. Nu comentez motivul deciziei de a crește cotele, este evident: nevoia de a crește încasările la buget.
• A fost majorată de la 5% la 9% cota de TVA aplicabilă locuințelor cu suprafața utilă de maxim 120 mp și preț de vânzare de maxim 600.000 lei. Cota de 5% va rămâne aplicabilă în 2024 doar pentru livrările de locuințe pentru care s-au semnat antecontracte în 2023. Încă și mai grav, pentru apartamentele cu valori cuprinse între 600 – 700.000 lei pentru care au fost semnate antecontracte anterior datei de 1 ianuarie 2023 și care nu au fost livrate în 2023, cota de TVA crește de la 5% la 19%!
Comentariu: această prevedere este de natură a crea perturbări semnificative atât în activitatea dezvoltatorilor, cât și inechități în ceea ce privește cumpărătorii. Nu înțeleg de ce s-a hotărât ca pentru antecontractele semnate anterior datei de 31.12.2022 și care nu au fost livrate (din motive ce de multe ori țin de întârzierile generate de autorități la recepție!) în 2023 nu a fost păstrată cota de 5%, ci se aplică cea de 9%. Această prevedere este de natură să creeze dificultăți financiare pentru oameni care și-au făcut planuri, au luat credite (scumpe!) și care acum sunt puși în situația de a suplimenta finanțarea cu încă 4% sau chiar 14% din valoarea imobilului…
Frecvența modificărilor de cota de TVA în acest domeniu (au fost operate modificări și prin OG 16/2022!) este de natură a afecta sever o industrie cu aport semnificativ la PIB, oricum afectată drastic de creșterea dobânzilor.
• A fost majorată de la 5% la 9% cota de TVA pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
• A fost majorată de la 5% la 9% cota de TVA pentru intrarea la bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.
• A fost majorată de la 5% la 19% cota de TVA pentru accesul la săli de sport.
Comentariu: mens sana in corpore sano? 19% pentru sport, 9% pentru bâlciuri?
• A fost majorată de la 5% la 19% cota de TVA pentru transportul cu trenurile sau vehicule istorice, transport cu vehicule cu tracțiune animala sau cu ambarcațiuni.
• A fost majorată de la 5% la 19% cota de TVA pentru transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaun, teleschi).
Comentariu: sportul pare a nu mai fi o prioritate, prețurile vor creste cel mai probabil cu 14%…
• A fost majorată de la 5% la 9% cota de TVA pentru alimentele bio, eco, tradiționale.
• Se limitează la 50% dreptul de deducere al TVA aferente cumpărării sau închirierii de spații de locuit aflate în zone rezidențiale sau blocuri de locuit.
Comentariu: sunt curios cum va funcționa limitarea dreptului de deducere în cazul persoanelor care cumpără astfel de imobile și le închiriază în regim de taxare… Infringement?
• Se schimbă regulile cu privire la neplata TVA în vamă, acum de această posibilitate beneficiind companiile care depun declarația vamală prin utilizarea procedurii de vămuire centralizată (anterior prevederea se aplica operatorilor economici care au obținut certificat de operator autorizat).
Comentariu: măsură de simplificare binevenită!
Modificări de accize
Evident, au fost majorate, armonizate și au fost introduse accize noi, nearmonizate.
• Accizele la tutun și alcool au crescut cu aproximativ 10%. Accizele la benzină și motorină rămân neschimbate.
• Sunt introduse accize nearmonizate pentru produsele din tutun, lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere. Pentru lichide acciza e de 0,81 lei/ml (0,91 lei/ml în 2025, 1,03 lei/ml în 2026) iar pentru restul de 1.094,93 lei/kg (1.146,62 lei/kg în 2025, 1.198,28 lei/kg în 2026);
• Sunt introduse accize nearmonizate pentru băuturile cu zahăr adăugat. Acciza este de 40 lei/hl, pentru băuturile cu zahăr adăugat între 5-8 mg/100ml, și de 60 lei/hl, pentru cele cu nivel de zahăr adăugat de peste 8 mg/100ml.
Comentariu: modul de reglementare va naște controverse. Conform L296/2023, prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, siropuri (de malț, de fructe, de porumb, de arțar, de glucoză), glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, lactoză hidrolizată și galactoză, zaharuri în nectaruri (din flori de cocos, din curmale, din agave), zaharurile din fructe neîndulcite, concentrat din suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe și dulceață. Si ce facem cu zahărul din sfecla de zahăr? Nu știm acum…
Pare însă că în Norme se răspunde la dilema băuturilor îndulcite (inclusiv cafea) vândute prin automate în care nivelul de zahăr poate fi reglat, acestea fiind scoase din sfera de aplicare a accizei.
Cam atât, pentru acum.
Un an 2024 cu spor și așa cum vi-l doriți!
Articol apărut în CDG.ro