Pentru continuarea telemuncii dincolo de termenul stabilit e nevoie de un nou act adițional

Pentru continuarea telemuncii dincolo de termenul stabilit e nevoie de un nou act adițional

În cazul actelor adiționale în baza cărora s-a trecut temporar la telemuncă și care urmează să expire sau sunt încheiate pe perioada stării de alertă, unica modalitate de continuare a regimului telemuncii este încheierea unor acte adiționale noi. În caz contrar, la finalul perioadelor determinate în actele respective salariații sunt obligați să revină la birou chiar dacă sunt sau nu de acord cu asta.

Trebuie încheiat un nou act adițional – pentru toată perioada stării de alertă, dacă e să ne luăm un reper (…) În momentul în care adiționalul a expirat, în mod natural, salariatul se întoarce în regimul de lucru anterior actului adițional”, a explicat Anca Iulia Zegrean – Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL – în cadrul recentei conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema noutăților în materia relațiilor de muncă.

În practică, angajatorii care au recurs la telemuncă forțați de contextul pandemiei au procedat în moduri diferite pentru a pune în termeni legali, pe hârtie, trecerea unor angajați în regimul muncii de acasă: decizii unilaterale – pentru că, ne amintim, acest lucru a fost permis excepțional în 2020, chiar dacă în mod normal nu se poate face o atare schimbare fără acordul ambelor părți – ori acte adiționale la existentele contracte de muncă. Unii angajatori au tot prelungit succesiv perioadele de telemuncă, prin încheierea de noi acte adiționale, alții au fost prevăzători cu privire la prelungirea fără un orizont clar de finalizare a stării de alertă și au stabilit ca telemunca să se desfășoare pe toată perioada stării de alertă.

Pentru perioadele de telemuncă pe cale să expire și pentru cele încheiate pe perioada stării de alertă, unica modalitate de a continua legal cu telemunca este încheierea unui nou act adițional.

Și dacă angajații nu mai vor să se întoarcă la birou? În cazul actelor adiționale încheiate pe perioadă determinată, în momentul în care au expirat, angajatul trebuie să fie prezent la birou. „Dacă ai actul adițional pe perioadă nedeterminată sau vrei să se întoarcă mai repede, trebuie să negociezi cu acesta dacă vrea să se întoarcă”, a subliniat Anca Iulia Zegrean la conferință.

Sursă articol: avocatnet.ro

Share on LinkedIn
Related Posts