Noutăți importante pentru angajatori: schimbări de salarizare și reguli noi în Codul muncii

Noutăți importante pentru angajatori: schimbări de salarizare și reguli noi în Codul muncii

Noutăți importante pentru angajatori: schimbări de salarizare și reguli noi în Codul muncii

 

Luna iunie a venit cu o serie de modificări importante pentru angajatori atât în sfera salarizării, cât și în privința reglementărilor generale de muncă. Pe de-o parte, Executivul a publicat două acte normative prin care a oficializat o creștere a salariului minim valabilă de la 1 iulie, precum și o majorare a sumei din salariu minim care este scutită de taxe salariale, iar pe de altă parte, Parlamentul a legiferat o modificare punctuală a Codului muncii în ceea ce privește munca de noapte, actualizând lista persoanelor care beneficiază de protecție și nu pot fi obligate să lucreze după ora 22.00.

Se majorează salariul minim

Remunerația minimă brută va crește cu 400 de începând de la 1 iulie, după ce Guvernul a publicat HG nr. 598/2024 care stabilește că noua valoare a salariului minim brut va fi de 3.700 de lei pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră.

În afară de creșterea bugetelor salariale pentru angajatorii care au salariați plătiți la nivelul minim, majorarea programată pentru luna iulie antrenează creșteri de costuri și pentru companiile care au salariați cu contracte de muncă part-time, în condițiile în care ele sunt obligate să plătească contribuții sociale obligatorii (CAS și CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe țară pentru toți salariații care înregistrează, într-o lună, venituri sub această valoare.

Odată cu salariul minim mai cresc, fiind raportate la el, și remunerația orară a zilierilor care nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară, precum și indemnizațiile de internship, acestea fiind de cel puțin 50% din salariul de bază minim brut.

Crește și suma netaxabilă din salariul minim

Tot de la 1 iulie va crește, pentru cei plătiți cu salariul minim pe economie, și suma pentru care nu sunt datorate taxe salariale – impozit pe venit și contribuții sociale. Această sumă, actualmente de 200 de lei, va fi majorată cu 50% de la 1 iulie și va ajunge la 300 de lei, măsura fiind prevăzută în OUG nr. 59/2024.

Condițiile pentru acordarea acestui beneficiu vor rămâne aceleași ca și până acum: angajații trebuie să fie plătiți pe tot parcursul anului 2024 cu cel puțin salariul minim, iar venitul lor brut total (deci împreună cu alte sporuri sau beneficii) nu trebuie să depășească 4.000 de lei. De asemenea, facilitatea se va acorda pentru munca prestată în baza unui contract de muncă sau a unui raport de serviciu și numai la angajatorul unde este declarată funcția lor de bază

Facilitatea se aplică în egală măsură și salariaților part-time, angajatorii urmând să scadă 300 de lei din valoarea salariului minim atunci când se calculează contribuțiile sociale obligatorii datorate.

Noi reglementări privind munca de noapte

Codul Muncii a fost și el modificat începând cu 3 iunie, când a intrat în vigoare o nouă restricție vizând munca de noapte și salariații care pot lucra în asemenea intervale orare.

Conform noutăților aduse prin Legea nr. 161/2024, pe lângă femeile gravide, lăuze și cele care alăptează, deja cuprinse în Codul muncii, nici persoanele singure din familiile monoparentale nu pot fi forțate să lucreze în ture de noapte.

Pentru a beneficia de protecția oferită acum de Codul muncii, părinții care își cresc singuri copiii vor trebui să informeze angajatorul în scris despre această situație, anexând și documente justificative, cum ar fi, spre exemplu: hotărârea de divorț, certificatul de deces al celuilalt părinte, o declarație pe proprie răspundere sau certificatul de naștere al copilului.

Trebuie subliniat că noua prevedere din Codul muncii nu interzice prestarea muncii de noapte de către părinții singuri, ci doar le asigură protecție suplimentară, oferindu-le dreptul de a refuza munca de noapte fără consecințe sau penalizări.

Reamintim că un salariat de noapte este definit de art. 125 din Codul Muncii ca cel care lucrează cel puțin trei ore între orele 22:00 și 6:00 sau cel care efectuează cel puțin 30% din timpul lunar de lucru în acest interval orar.

Share on LinkedIn
Related Posts