Modificări legislative la concediul paternal. Ce obligații noi au angajatorii din această perspectivă

Modificări legislative la concediul paternal. Ce obligații noi au angajatorii din această perspectivă

Modificări legislative la concediul paternal. Ce obligații noi au angajatorii din această perspectivă

 

Cadrul legal al concediului paternal a fost modificat printr-o ordonanță de urgență publicată la finalul lunii august, fiind schimbate durata și regulile de acordare. Printre altele, actul normativ prelungește durata concediului paternal la 10 zile lucrătoare, durată ce mai poate fi extinsă cu încă 5 zile dacă tatăl absolvă un curs de puericultură.

Noutățile sunt prevăzute în OUG nr. 117/2022, care a intrat în vigoare în 29 august. Ordonanța aprobă o o nouă durată a concediului paternal, astfel că tatăl unui copil nou-născut ce are calitate de angajat beneficiază de un concediu paternal de 10 zile lucrătoare. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut și atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare. Această prelungire se acordă de-acum la fiecare copil nou-născut, nu doar o singură dată, așa cum stabilea legislația anterior acestor modificări.

Cu alte cuvinte, pentru tații-salariați care au absolvit un curs de îngrijire a nou-născutului, companiile vor trebui să acorde, în total, 15 zile lucrătoare concediu paternal. Mai merită menționat că nu este necesar ca tatăl să repete cursul de puericultură pentru a primi prelungirea de cinci zile pentru următorii copii, fiind suficient să aibă fi absolvit cursul o singură dată, iar prelungirea trebuie acordată la fiecare copil pe care îl va mai avea.

Potrivit noii ordonanțe, au dreptul la concediu paternal nu doar tații salariați, angajați în baza unui contract de muncă, ci și cei ce realizează activități profesionale în baza unor acte juridice ce permit desfășurarea muncii, ca de exemplu: convențiile de muncă în cadrul cooperativelor, contractele de mandat în cadrul societăților pe acțiuni, contractele de activitate sportivă sau contractele de management. Și personalul militar în termen are dreptul la acest concediu, tații ce au calitatea de militar putând să beneficieze de o permisie de 10 zile.

Indemnizația pentru concediul paternal este suportată de angajator și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective și, ca element de noutate, se precizează că perioada concediului paternal constituie vechime în câmpul muncii.

Ordonanța introduce pentru angajatori obligația de a-și informa salariații despre acordarea concediului paternal, lipsa acestei informări (prin regulament intern, note de informare sau alte metode) putând fi sancționată cu până la 8.000 de lei. În plus, actul normativ obligă în mod expres angajatorii să accepte cererile de concediu paternal, fiind prevăzute amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei pentru cei care încalcă această obligație.

De asemenea, angajatorii nu își pot concedia salariații care au solicitat sau se află în concediu paternal, această măsură de protecție fiind similară celei aplicabile în cazul salariaților aflați în concediul de creștere a copilului. Angajatorii care nu respectă această interdicție riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei. Legislația prevede și o excepție de la această interdicție, singurele situații în care poate opera o astfel de concediere fiind cea în care angajatorul se află în procedură de reorganizare judiciară sau faliment.

Noile drepturi și obligații din legislația concediului paternal se aplică pentru toate solicitările făcute după data de 29 august, când ordonanța a intrat în vigoare.

Guvernul are acum obligația să adopte normele metodologice de aplicare a OUG nr. 117/2022, termenul pentru emiterea lor fiind de 30 de zile, calculate începând cu data de intrare în vigoare a ordonanței (29 august 2022).

 

Articol apărut în BusinessMark.ro

Share on LinkedIn
Related Posts